Začíná sedmdesátá sezona brněnské hvězdárny

hvězdárna 1Zdá se to nedávno, ale Hvězdárna a planetárium Brno v roce 2024 oslaví sedmdesáté narozeniny. Proto jsme jejímu řediteli Jiřímu Duškovi položili několik otázek. První se přitom nabízí: Jak to všechno vlastně začalo?

První návštěva zaznamenaná v dochované knize exkurzí dorazila v pondělí 6. července 1953. Jednalo se o stovku žáků – bohužel nevíme odkud, kterým se věnovali dobrovolníci Bedřich Onderlička a zřejmě Karel Lang. O průběhu nic dalšího ale nevíme. Každopádně se tehdy jednalo o nedostavěnou a nezkolaudovanou budovu. Ke slavnostnímu otevření totiž došlo až o než rok později v sobotu 16. října 1954! Naše hvězdárna tedy ožila někdy mezi 6. červencem 1953 a 16. říjnem 1954. Jsou však indicie, že to mohlo být i dříve – o pár týdnů nebo měsíců. Existují totiž pozorování už z jara 1953, která nejspíš vznikla také na Kraví hoře.

Jak vlastně tehdy brněnská hvězdárna vypadala?
Byla to kopule s jednoduchou přístavbou, kterou dnes najdete hned vedle naší hlavní budovy, naproti slunečním hodinám. Za jejím vchodem byla chodbička – vlevo s dveřmi do pokladny, vpravo se skladem a toaletou. V obou místnostech byla elektrická kamínka a do jejich prostor o rozměrech 1,5 x 3 metry se tehdy dokázalo namačkat až 14 astronomů! V hlavní rotundě byl velký čočkový dalekohled a také telurium, s nímž se demonstroval pohyb Země kolem Slunce, resp. Měsíce kolem Země. Na stěnách viselo několik obrazů vesmírných objektů. Všechno ostatní – lehátka, přikrývky, stativy – se skladovalo ve vlhkém sklepě pod pozorovatelnou.

Připravujete k 70. výročí nějaké speciální akce?
Ano, ale ne jednu, nýbrž celou sérii. Clipboard02První akce už je vlastně za námi. Mám na mysli Festival planet. V říjnu budou následovat dvě premiéry – Mapa neviditelného vesmíru a Hledání dokonalé planety. První je pro mládež a dospělé, druhý spíše pro děti. Do konce roku chystáme novou expozici v sále exploratoria a přijdeme i s novými znělkami, které doprovází naše výtvory na sociálních sítích.

Už jste to sám nakousl. Jaký byl letošní Festival planet?
Stala se z něj, jak je teď módní říkat, signaturní akce, která o letních prázdninách vzbuzuje neuvěřitelné emoce. Hlavní atrakcí jsou samozřejmě desetimetrové modely vesmírných těles vystavené v přilehlém parku Kraví hory. Nejedná se ale jen o bezduchou zábavu, připraveny jsou k nim přednášky, projekce letního kina, výstavy i speciální pořady v digitáriu. Odhadujeme, že letos na festival dorazil podobný počet lidí, jako minulý rok. Tedy více než 60 tisíc. Ostatně, kdo navštívil poslední den expozice, dosvědčí, jak u nás bylo narváno.

Můžete prozradit, co v této souvislosti chystáte příští rok?
Ještě nevíme. Zatím dávámeClipboard01 dohromady postřehy z letošního ročníku, abychom se poučili z chyb a současně podpořili všechno, co fungovalo nebo zaujalo naše návštěvníky. Samozřejmě, také diskutujeme o tom, co předvedeme. Nemůžu ani naznačovat, ale mohu slíbit, že to opět bude něco nečekaného. Jak známo, Brno vždycky bylo alternativní. A to je jenom dobře.

Poznejte Mapu neviditelného vesmíru

Představte si nekonečnost vesmírného prostoru. Nejlepší je začít pod hvězdnou oblohou, zaklonit hlavu vzhůru a vznést se. Vysoko nad zemský povrch... Do volného kosmu... A pak ještě mnohem dál. Za hranice té nejdivočejší fantazie, do míst, kde pojmy jako prostor a čas nabývají zcela jiného významu. Do kosmických dálav, které lze – pohledem současných astronomů – označit za konec známého vesmíru.

V představení Mapa neviditelného vesmíruClipboard04 vás čeká cesta jeho spletitou strukturou. Počínaje naší důvěrně známou Sluneční soustavou, přes říši hvězd, až po vzdálené galaxie, sdružené do podivuhodných kup vytvářejících na první pohled fantaskní, ale přesto reálnou „kosmickou pěnu". Největší strukturu ve vesmíru.

To vše díky nejnovějším vědeckým poznatkům, postavené mimo jiné na výsledcích výpravy družice GAIA, jíž se podařilo – prozatím stále nekonečný – vesmír proměřit s doposud nebývalou přesností. Právě tam, nepřestavitelně a neměřitelně daleko, totiž leží počátek... nejen nás, ale úplně všeho, co známe. A tak je přirozené, snažit se k němu dostat, co nejblíže.

Pokusit se o to můžete prostřednictvím Mapy neviditelného vesmíru. Clipboard05Projektu, který v roce 2022 získal cenu ředitele Hvězdárny a planetária Brno na mezinárodním Fulldome Festivalu Brno. Prestižní akci, která si již našla pevné místo ve světě planetárií. Jedna z nejúchvatnějších a nejucelenějších vizualizací vesmíru, jaké dnes máme k dispozici, na vás čeká na www.hvezdarna.cz Tak neváhejte a nechte se lapit do přediva času i prostoru. Bude to stát za to!

Děti, vydejte se hledat dokonalou planetu

Žily, byly dvě veverky – Nino a Lilli. Každá z nich byla ochotná udělat cokoli, aby se dostala k lískovým oříškům. Dokonce se i vydat do vesmíru! To je klíčová zápletka nejnovějšího pořadu Hledání dokonalé planety pro všechny malé kosmoplavce, který má českou premiéru v brněnském digitáriu.

Neohrožený veverčák Nino miluje dvě věci: celý den škádlit svou sestru a nenasytně pojídat lískové oříšky. Ty zbožňuje natolik, až se mu o nich v noci i zdá. Jeho mladší sestra Lilli Clipboard03sice vypadá na první pohled rozumněji, ve skutečnosti je to ale ještě větší lumpík. A ano, stejně jako Nino i ona dnem i nocí prahne po křupavých lískových oříšcích. Paradoxem je, že pozemské slasti nakonec oba sourozence dovedou až do nadpozemských výšin. Vypraví se totiž hledat planetu s těmi nejlepšími lískovými oříšky ve vesmíru.

Průvodcem na jejich nečekané a zpočátku vesele zmatené cestě jim bude Leon. Sova, která ve dne spí a v noci bdí. Ale není to jen tak ledajaká sova, je to astronomická sova. Každou noc se totiž dívá na nebe svým dalekohledem. Není divu, že se k němu Nino a Lilli brzo přidají. Hledání zaslíbené oříškové planety ovšem snadné nebude. Jak se brzo ukáže, některé planety jsou horké, jiné studené, teplé, větrné, ledové anebo pokryté lávou. Neobyčejné – a přesto skutečné – světy. Podaří se jim nakonec nalézt dokonalou planetu s těmi nejlepšími lískáči?

Animovaný příběh Hledání dokonalé planety je určený dětem od 5 let. Základem jsou vizuální hříčky inspirované loutkovým divadlem, všechny astronomické pojmy byly přizpůsobeny malým kosmoplavcům. Promítáme ve stereoskopické, tzv. 3D verzi. Pořad získal cenu ředitele Hvězdárny a planetária Brno na mezinárodní přehlídce Fulldome Festival Brno 2023.

Tak Co? Vydáte se s Nino, Lilli a Leonem objevovat vesmír a v něm ty nejlepší lískové oříšky ve vesmíru? Odstartovat můžete na www.hvezdarna.cz 

(sal)