Nový sál spojí s Besedním domem prosklená lávka

vizualiazcePo letech přešlapování se výrazně pohnul kupředu projekt nového koncertního sálu v Brně. Na rohu Besední a Veselé ulice dělníci pracují na jeho první etapě – podzemních garážích, které mají být hotové na podzim příštího roku. Práce na výstavbě první etapy JKC – podzemních garáží, jejíchž investorem je městská firma Brněnské komunikace, byly zahájeny v loňském roce. „Nyní je dokončován archeologický průzkum a pokračuje se hloubením stavební jámy," přiblížil generální ředitel společnosti ing. Luděk Borový.

Brněnští filharmonici o sál usilují několik desetiletí. Na podium Besedního domu se totiž celý orchestr nevejde a může tam hrát jen v komorním obsazení. Proto často koncertuje v Janáčkově divadle, jenže tam zase nemá vhodné akustické podmínky. Více než stočlenné těleso evropské úrovně tak zkouší i hraje v nevyhovujících podmínkách. „Na konci loňského roku brněnští radní schválili aktualizaci investičního záměru stavby. Na jaře nás tedy čeká výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace a podkladů pro stavební řízení," uvedla PR manažerka projektu Kateřina Konečná. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by být stavba hotová ke konci roku 2019.

Nejen večer, centrum bude žít i přes den

Nový sál má spojit s Besedním domem, kde nyní filharmonie sídlí,A02 9288 prosklená lávka. „Chceme v samém srdci Brna vytvořit příjemný hudební komplex, který se lidem neotevře jen večer, ale bude žít i přes den," informovala ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Od nového sálu si slibuje především to, že posluchači díky skvělé akustice ocení kvalitu orchestru. A že přiláká i špičkové zahraniční umělce, které nyní město nemá kam zvát. Nový sál nabídne kapacitu 1250 míst a celkové investice dosáhnou 1,3 miliardy korun. „Pokud se nám vše podaří, stane se sál jednou z nejvýznamnějších kulturních staveb za několik posledních desetiletí, nejen v České republice, ale i v Evropě," konstatovala Kučerová.

Finanční náročnost tohoto projektu přesahuje rámec statutárního města Brna, a proto je v závěrečné fázi příprava Memoranda o spolufinancování mezi Ministerstvem kultury ČR, Jihomoravským krajem a statutárním městem Brnem.archeologové našli na místě základy domů ze 13 století 2 Projekt také podporuje řada významných osobností společenského a kulturního života, např. rektor Masarykovy university Mikuláš Bek, rektor JAMU Ivo Medek, hudebník Jiří Stivín, dirigent berlínského symfonického orchestru sir Simon Rattle, generální ředitel České filharmonie David Mareček nebo dirigent symfonického orchestru v Bamberku Jakub Hrůša. Patronkou projektu je světová mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Aktuální informace a zajímavosti o projektu najdete na facebookovém profilu Sál pro Brno a na www.salprobrno.cz.

Text: sal, vizualizace: M1 architekti, foto: Jiří Jelínek, Kateřina Konečná