„Obrázkové čtení" není jen zábava

komiks3. - 24. 5. 2016
Galerie Vaňkovka

Do obchodního centra se po dvou letech vrací komiksoví hrdinové. V úterý 3. května v 17 hodin bude na hlavním pódiu Galerie Vaňkovka zahájena výstava CZ.KOMIKS. Nabídne na třicet vybraných prací studentů středních a vysokých škol z České republiky a Slovenska, kteří se zúčastnili třetího ročníku soutěže CZ.KOMIKS.15 v kreslení komiksů. „Výstava potrvá do 24. května a kromě studentů se na ní představí dva skvělí profesionálové – Lela Geislerová a Jozef Gertli-Danglár a tři mladí talentovaní francouzští tvůrci. Komiksově bude laděný i další doprovodný program pro děti i dospělé," říká Věra Staňková z Rotary klubu Brno City, který je jedním z hlavních organizátorů soutěže.

Cílem soutěže je najít talentované studenty, povzbudit je a ukázat, že komiks není jen jednoduchou zábavou pro děti. Daří se to?
Myslím, že ano. Letos se soutěže zúčastnily čtyři desítky studentů, jejichž úkolem bylo na jedné až čtyřech stranách napsat a nakreslit příběh na libovolné téma. A témata byla opravdu různorodá, od pohádkových či dobrodružných příběhů přes niterné vyjádření boje dobra a zla až po tak aktuální uprchlickou krizi. Dávno neplatí, že komiksový hrdina musí vypadat jako Batman nebo Superman. Formou komiksu se dá vyjádřit úplně všechno.

Díky soutěži získává vítěz české a slovenské kategorie možnost zúčastnit se největšího evropského festivalu komiksu ve francouzském městě Angoulême. V čem je tato cesta přínosem?
Je to obrovská inspirace. První reakcí bývá šok, že festival je tak obrovský a komiks je prakticky všude – nejen vkomiks 2 muzeích, ale i ve speciálních stanech, na ulicích, v katedrále, ve výlohách obchodů, v restauracích, historické domy zdobí kreslené obrázky a názvy ulic v celém městě jsou umístěny v komiksových bublinách. Na letošní čtyřdenní 43. ročník festivalu se prodalo 250 tisíc vstupenek. Francie je komiksovou velmocí, za týden se tam vydá tolik komiksových knih jako u nás za celý rok. Studenti se mohou na místě seznámit s produkcí velkých i malých nezávislých vydavatelství nejen z Francie, ale i Belgie, Itálie a dalších zemí. Když jsou šikovní, mohou navázat užitečné kontakty.

Vraťme se do Brna. Kromě výstavy studentů budou k vidění i práce dvou profesionálů – Jozefa Gertliho - Danglára a Lely Geislerové. Proč právě tyto dvě osobnosti?
Letošní výstavu profesionálů jsme chtěli pojmout jako česko-slovenskou, i vzhledem k tomu, že jsme studentskou soutěž poprvé otevřeli slovenským studentům. S nápadem pozvat do Brna krále slovenského komiksu Jozefa
komiks 3Gerliho-Danglára přišel Jiří Malůš z Rotary klubu ve Zvolenu. Tomáš Prokůpek, který je odborným garantem výstavy CZ.KOMIKS, pak za českou výtvarnou scénu oslovil Lelu Geislerovou. Oba jsou to autoři, jejichž rukopis i pohled na svět je velmi osobitý, a jsem velmi ráda, že ve Vaňkovce nejen vystaví své práce, ale také přijedou osobně na besedu. Lela Geislerová v den zahájení 3. května představí spolu s Mášou Bořkovcovou a Markétou Hajskou nový komiksový projekt, který zpracovává příběhy o ohrožených dětech. Lela vypráví příběh o Lili, čtrnáctileté dívce, žijící v pěstounské rodině. S Danglárem se v Brně setkáme 19. května.

Chystáte i doprovodný program pro děti i dospělé. Na co byste návštěvníky pozvala?
Pro děti chystáme dva komiksové workshopy 9. a 12. května, které povede Honza Smolík, komiksový kreslíř a scénárista, a na sobotní odpoledne 14. května divadelní představení pro děti podle známých večerníčků Krysáci a ztracený Ludvík v podání Divadla D5. Dospělé bych pozvala na hodinové kreslení Hearts of Creation s živou hudbou 3. května od 19 hodin, po němž ve Vaňkovce odstartuje Nightshopping.

(sal)